Dolar 41,2867
Euro 48,5554
Altın 4.826,50
BİST 10.382,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 35°C
Açık
Adana
35°C
Açık
Per 35°C
Cum 36°C
Cts 34°C
Paz 34°C

Son 20 Yılda Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Kurulu Gücü 4.5 Kat Arttı

Son 20 Yılda Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Kurulu Gücü 4.5 Kat Arttı
REKLAM ALANI
25 Haziran 2025 07:22
24

Geçen Yıl Yüzde 24,7 Olmuştu

Türkiye yenilenebilir enerjide büyük adım attı... Rüzgar ve güneş yüzde 30’u aştı

Yenilenebilirin Payı Yüzde 60,8

Aradan geçen bir yıllık sürede Türkiye, yenilenebilir enerjideki gücünü artırmaya devam etti. 2025 Mayıs ayı sonu itibariyle kurulu güç; hidrolikte 32 bin 284 MW, rüzgârda 13 bin 391 MW, güneşte 22 bin 648 MW, jeotermalde bin 734 MW ve biyokütle enerjisinde 2 bin 435 MW’a ulaştı. Yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 60,8’e ulaştı.

Hanelerin Elektriği Rüzgar ve Güneşten

22 Haziran Dünya Yenilenebilir Enerji Günü vesilesiyle açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “2005’te yenilenebilir enerjinin toplam kurulu gücümüzdeki payı %33’tü. Bugün, bu oran %60’ı aştı. Türkiye’deki tüm hanelerin yıllık elektrik ihtiyacını, sadece rüzgar ve güneş santrallerinden ürettiğimiz elektrik ile karşılıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin rüzgâr ve güneş enerjisi kurulu gücünü 2035 yılına kadar 120 bin MW’a çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan Bakan Albayrak, “Bunun için toplam 80 milyar dolarlık bir yatırım yapılması gerekiyor. Rüzgâr ve güneşte her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA yarışmaları yapacağız. YEKA 2025 kapsamında Ekim ayında güneş, Kasım ayında da rüzgâr projeleriyle ilgili ihaleye çıkmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.