Dolar 41,9391
Euro 48,7999
Altın 5.540,56
BİST 10.941,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 27°C
Az Bulutlu
Adana
27°C
Az Bulutlu
Paz 26°C
Pts 26°C
Sal 26°C
Çar 27°C

Türk müteahhitlerden yurt dışında 9,2 milyar dolarlık başarı

Türk müteahhitlerden yurt dışında 9,2 milyar dolarlık başarı
REKLAM ALANI
25 Ekim 2025 11:33
7

Raporda, Romanya’nın 4 milyar dolarla Türk müteahhitlerin en çok iş aldığı ülke olduğu, Irak’ın ise 1 milyar dolarlık projeyle ikinci sırada yer aldığı belirtildi.

TMB raporuna göre, inşaat sektörü 11 çeyrektir kesintisiz büyümesini sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde inşaat harcamaları nominal olarak yüzde 48,1 artışla 2,29 trilyon liraya, reel olarak ise yüzde 20,2 yükseldi.

Ancak raporda, bu büyümenin ağırlıklı olarak kamu kaynaklı yatırımlardan geldiği, özel sektörün ise zayıf talep ve kredi kısıtları nedeniyle temkinli davrandığı vurgulandı. Konut kredilerindeki yüksek faizlerin de özel yatırımları yavaşlattığı kaydedildi.

Ciro artıyor, dijital dönüşüm başlıyor

TMB verilerine göre, ağustos ayında toplam ciro endeksi yıllık %36,7, inşaat ciro endeksi ise %53,2 oranında arttı. Bina inşaatında %26,6, bina dışı yapılarda %17,4, özel inşaat faaliyetlerinde ise %25,1’lik büyüme kaydedildi.

Raporda ayrıca, şantiye şeflerinin dijital olarak izleneceği yeni bir sistemin devreye alınmasının planlandığı belirtildi. Bu uygulamayla, projelerdeki günlük ilerleme, kullanılan ekipmanlar ve çalışan sayısının kayıt altına alınması hedefleniyor. Bu adımın, sektörde şeffaflık, verimlilik ve dijital dönüşüm açısından önemli bir gelişme olacağı değerlendirildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.