Dolar 42,0888
Euro 48,4650
Altın 5.405,60
BİST 10.911,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 29°C
Parçalı Bulutlu
Adana
29°C
Parçalı Bulutlu
Çar 30°C
Per 30°C
Cum 29°C
Cts 29°C

Türkiye ve Irak arasında tarihi “Su İşbirliği” anlaşması imzalandı

Türkiye ve Irak arasında tarihi “Su İşbirliği” anlaşması imzalandı
REKLAM ALANI
4 Kasım 2025 05:37
6

ANKARA – BHA

Bakan Fidan, Bağdat’taki temasları çerçevesinde yaptığı açıklamada, Türkiye ve Irak arasındaki iş birliğinin her alanda hızla geliştiğini belirterek, imzalanan anlaşmanın iki ülke için tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Fidan, “Bugün attığımız imzalar, inşallah Irak’taki su sistemlerinin kalıcı olarak ıslahının önünü açacaktır. Bu, Irak tarihinde yapılan en büyük altyapı yatırımı olacaktır” dedi.

“Bölgemiz refah ve istikrar merkezi olabilir”

Fidan, Türkiye ile Irak arasında enerji, ticaret, ulaştırma ve güvenlik alanlarında yürütülen çalışmalara da değinerek, “Zamanın ruhu bölgemizde barışı, kalkınmayı ve karşılıklı iş birliğini gerektiriyor. Bizim bu coğrafyayı refah ve istikrar merkezi haline getirmememiz için hiçbir engel yok” ifadelerini kullandı.

Irak’ın son yıllarda istikrar yolunda önemli adımlar attığını belirten Fidan, “Türkiye olarak Irak’ın huzuruna, güvenliğine ve kalkınmasına tam destek veriyoruz” dedi.

Su altyapısı petrol gelirleriyle finans edilecek

İmzalanan mekanizma belgesiyle, Irak’ın su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasına yönelik projelerin finansmanı, Irak’tan yapılan petrol satışlarına dayalı bir sistem aracılığıyla sağlanacak. Türk firmalarının üstleneceği bu projelerle Irak’ın su altyapısının modernizasyonu ve yeni tesislerin inşası hedefleniyor.

Bu düzenleme, 2024 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ziyareti sırasında imzalanan “Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması”nın fiilen hayata geçirilmesini sağlayacak.

“Irak-Türkiye ilişkilerinde tarihi bir ilk”

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de anlaşmanın iki ülke ilişkilerinde tarihi bir adım olduğunu belirterek, “Bu anlaşma Irak-Türkiye ilişkilerinin tarihinde bir ilk. Su yönetimi konusundaki iş birliği, iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet edecek” dedi.

Hüseyin, ayrıca PKK’nın silahlı unsurlarının Irak’tan çekilmesine yönelik yürütülen sürece de değinerek, “Irak olarak, Türkiye ile bu konuda yürütülen müzakereleri güçlü şekilde destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni dönem başlıyor

22 Nisan 2024’te imzalanan çerçeve anlaşma ve bugün hayata geçirilen finans mekanizmasıyla birlikte, Türkiye ve Irak arasında ekonomik ve stratejik ilişkilerde yeni bir dönem başlamış oldu. Bu iş birliğiyle Türk müteahhitlik firmalarının Irak pazarındaki faaliyetlerinin artması ve iki ülkenin su yönetimi alanında ortak projeler geliştirmesi bekleniyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.